Bir market araştırma firması olan DRAMeXchange’e göre DDR3 belleklerin yıl sonuna kadar DRAM piyasasının üçtebirini ele geçireceği öngörüyor. Bununla birlikte DDR3’ün artan talebi nedeniyle fiyatlarının yakın zamanda artış göstermesi bekleniyor.
DRAMeXchange’e göre Haziran ayı fiyatları kişisel bilgisayar ve DRAM üreticileri arasındaki antlaşmalar ve çeyrek sonu olması nedeniyle artan talebe bağlı olarak dalgalanma göstermeyecek. Bununla birlikte Temmuz ayı içerisinde yeni CULV ( consumer ultra low voltage) platformu kullanan netbookların agresif promosyonları ve Temmuz antlaşma teklifleri nedeniyle %5 ila %10 arasında artması bekleniyor.
Spot piyasaya bakıldığında DDR3 1Gb bellek çiplerinin 1.5$ ila 1.7$ arasında olduğu, buna rağmen DDR2 1Gb bellek çiplerinin Mayıs ayı içerisinde 1.34$seviyelerinden 1$ seviyelerine kadar gerilediği görülüyor.
DRAMeXchange sözcüsü Patricia Chien in yaptığı açıklamada DRAM üreticilerinin 2008’in son aylarında meydana gelen talep azalması ve küresel krizin etkileriyle uygulamaya başladığı kapasite azaltma stratejisini benimsediklerini, bu dönemde Qimonda’nın iflas konumuna gelirken ProMOS’un en alt seviye üretim ile iadere ettiklerini belirtirken önümüzdeki günlerde ekonomideki iyileşmelerin DRAM üreticilerinin kapasitelerini arttırmalarını sağlayacağını söyledi.
DDR3 yonga plakası üretiminin, Kore ve Japon sağlayıcılarının DDR3’e geçiş için gösterdikleri hırs ile %15 olan 2009 1. Çeyrek değerlerine göre 4. Çeyrekte %30 seviyelerine gelmesi bekleniyor.
Günümüzde yalnızca Nanya ve Inotera DDR3 üretimine kendini adayabilecek yeterliliğe sahip Tayvanlı sağlayıcılar. Ancak DDR3 üretimininde Nanya ve Inotera’nın payının %10 un altında olup kalan %90 lık kısmı Samsung, Hynix ve Elpida gibi Koreli ve Japon sağlayıcılar tarafından karşılanmaktadır.
DRAM sağlayıcılarının pek çoğu kürsel krizden etkilenirken, aktif giderlerinde kısıntıya giden birkaçının DDR3’e geçiş süreci sekteye uğradı. Genel olarak küçük çaplı bellek üreticileri harcamalarını adamakıllı kısarken bununla beraber halen 70nm ve 65nm üretim teknolojilerine yatırım yapmaktalar. Koreli üreticiler DDR3’e geçiş için hazırlanırken aynı zamanda 50nm üretim teknolojisini de benimsemekteler.
DRAMeXchange’e göre DDR3 bellek yongalarının en az %70 lik bir kısmı 50nm teknolojisi ile üretilecek. 65nm ise Japon üreticilerin ana üretim teknolojisi olarak devam edecek. Qimonda’nın 70nm teknolojisi DDR3 üretimi için adapte edilmiş olsa da, Micron’un 68nm ve 50 nm teknolojileri 2009’un ikinci yarısında uygulamaya geçirilecek. Bu teknolojik geçiş Nanya ve Inoteraya Koreli ve Japon sağlayıcılara karşı rekabette avantaj sağlayacaktır.